Блог / Отровните хора и влиянието им върху нас

Тук може да намерите последните ми статии.

Отровните хора и влиянието им върху нас


Отровните хора и влиянието им върху нас

            Има една сентенция,която гласи следното:

„Огледай се и виж, кои са петимата души, с които общуваш най-често и ако сред тях има само един негативен, ти вече си отровен“

Често я срещам в различни интерпретации, но винаги това, което е съществено за нея е общуването с другите.

Отровните хора. Негативни или енергийни вампири, както и да ги наричаме става въпрос за онези хора, в чиято компания изпитваме напрежение. Често след среща с тях ни боли глава или ставаме нервни.

Направено е изследване в Германия, университета „ Фридрих Шилер“ , Йена и в установено , че негативните емоции , които те карат да изпитваш отровните хора кара мозъка да изпада в стрес, а въз основа на това и целия организъм боледува.

1.   Как да ги разпознаем?

Често това са хората, с които общуваме в ежедневието си. Това са нашият приятел, съсед, колега, почти непознат, партньор, родител, дори дете. Те, като че ли с невидимо жило парализират доброто ни настроение. Независимо дали с една фраза или тирада ни наранява и съсипва и без това крехкото ни равновесие.

Понякога отровният човек не е толкова директен / обида или злоба/ , а като че ли пипа с ръкавица. Тогава чрез негативни внушения , с ревност, постоянно неодобрение в погледа , с перманентна депресия , която ти пречи да разкажеш колко добре си си прекарал на ски с приятели, защото той ще се почувства зле. Показва ти че не желае да те слуша, защото ти не искаш да разбереш колко нещастен е той/тя....

2.   Какви са прийомите, които използват?

•     Гадни забележки:

      „ Мъчно ми е за теб. Все работиш, децата гледаш и този мухльо дето си го взела за мъж....“

•     Двусмислени комплименти:

      „ С този костюм изглеждаш вталена“

•     Отровни шеги:

      „Толкова пари потроши за това обзавеждане, пък то на нищо не прилича.“

Тези хора бавно , с постоянство отравят живота ни. Отровният човек отнема себеуважението и личното достойнство, отравя същността. Отнема съпротивителните сили и може да доведе своята жертва до физическо и душевно заболяване.. Тези хора отнемат радостта, енергията и жизнеността на човека. Бавно и неусетно той става апатичен, меланхоличен...Животът му се струва без смисъл.В повечето случаи дори обезличават и игнорират постиженията ви. Подиграват се.

 

3.Категории отровни хора

Тези хора, в зависимост от начина на общуване може да бъдат разделени в 5 категории

 

 • Обвинителят – обикновено стилът му на общуване е породен от собственото му отрицание, несигурност и чувство на вина.

Пример:

 • Заради теб шефът ще ни накаже. Все закъсняваш.
 • А, не. Този път закъсня ти.
 • Хем си виновен, хем спориш.
 • А ти, понеже не говориш с часове по телефона?!
 • Ама, то всички у вас сте такива....

 

За да се справим с обвинителя е важно на обвинението да отговорим с въпрос.

Без спор. Ако може да не влизаме в негативната емоция обида. Необходимо е да бъдем

осъзнати и създадем навик в тази посока как да общуваме с обвинители.

 •   Подстрекателят – човекът , които цели създаване грижи на другите.

Често ще го чуете да започва разговор с думите: „ Не съм любопитна или клюкарка,

 ама Мария от съседния блок нали я знаеш? Тази същата е заела твоето място в онази

фирма от която те съкратиха...Само ти казвам...

 Тук работещ механизъм е директното противопоставяне. Дайте им да разберат, че нямате нужда от тяхната усложлива информация. Ако имате нужда от такава, сами ще си я набавите.

 • Подценителят – той е този, който когато получите повишение или пък признание на работното място ще започне да говори тук-там приказки от този род : „Ама този , аз го познавам. Той не става. Че как пък баш него повишиха....

Фирмата ви толкова ли е богата, че си позволява начинаещи да повишава....“

Ако си отслабнал с много усилия, ще каже ,че както си тръгнал ще се разболееш...

 

И тук като и при другите отровни типове, това което е характерно,че каквото и да постигнете и направите никога няма да е добро за отровния човек.

Така че по-скоро бъдете директни и си кажете мнението , отколкото да се страхувате

и да премълчавате, или пък да „водите политика“ , както често използваме този израз.

Тези хора така или иначе ще намерят повод да ви очернят. Ще открият най-дребния детайл за да докажат,че не сте подходящ.

 • Вмешателят – този тип отровен човек ,често няма личен живот и обикновено се прикрепя към някоя двойка – приятели, партньори , семейство. Започва да дава съвети по теми за които няма опит и компетенции.

Асен и Рада са много щастливи до момента в който Рада се сближава с нейната колежка Ана. Тя често остава у тях. Впоследствие винаги обръща внимание на Рада как партньорът и не прави това, казва онова...Рада и е много благодарна за съветите, но пък все по-често се карат с Асен. Връзката им е пред разруха. След поредния скандал тя си дава ясна сметка, че всичко това се случва като следствие от разговорите и с Ана. Не след дълго Рада се отдалечава от нея и отново възстановява хармоничните отношения с Асен.

 • Злословникът – с приятел като него, врагове не ти трябват.

Това са най-отровните хора. Те са до теб. Ухилени. Любезни. Винаги готови да помогнат.

Но зад гърба ти споделят всичко ,което си им споделил. Саботират те.

Подпитват. Шпионират те за да съберат информация, която при удобен случай да разпространят срещу теб.

Няма смисъл да си добър с тях. Те са както имаме поговорка „змия в пазвата“. По-добре да са ти врагове, поне ще се пазиш.

 • Клюкарът – за клюкарите Елинор Рузвелт казва : „ Големите умове обсъждат идеите, средните – събитията , а малките – хората.“

Клюкарите се хранаят с нещастието на другите. Умират от задоволство когато колегата, началника, съседа им пострада. Това ги прави щастливи. Или когато някой съсед или колега обърка нещо, веднага да сподели. „Нека се знае“.....

 • Прекалено темпераментните – те имат затруднение с контрола на емоциите

Изпускат си нервите. Крещят често за щяло и не щяло. Карат ви да се чувствате виновни за това че се държат зле. С вашето поведение вие ги карате да се държат така.

Този тип поведение на пръв поглед изглежда безобидно, но с времето когато общувате често с такъв човек това повлиява на вашето здраве.

Честата промяна в поведението на тези хора довежда до намаляването на самочувствието и увереността на другия човек. Препоръчително е да сведете контактите до минимум.